sobota, 14 grudnia 2019

Kostka piernikowa

Miękka, puszysta, wilgotna i wspaniale pachnąca kostka piernikowa przełożona powidłami śliwkowymi, oblana polewą czekoladową.
Kostka piernikowa

Kostka piernikowa

Kostka piernikowa






Kostka piernikowa - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 300 g powideł śliwkowych

Kostka piernikowa - składniki na polewę czekoladową:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny

Kostka piernikowa - pozostałe składniki:

  • 400 g powideł śliwkowych do przełożenia


Jak zrobić kostkę piernikową?

  • Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj.
  • Masło zmiksuj cukrem. Cały czas miksując, dodaj pojedynczo jajka. 
  • Naprzemiennie dodawaj sypkie składniki, mleko i powidła. Całość dokładnie ze sobą zmiksuj. 
  • Ciasto wlej do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę. 
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową. 
  • Żelatynę zalej wodą i odstaw na bok na około 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie, żelatynę lekko podgrzej - tylko do jej rozpuszczenia. 
  • Śmietanę kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić do jej zagotowania. Dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i masło, i cały czas mieszając poczekaj, aż czekolada wraz z masłem całkowicie się rozpuszczą. Na sam koniec dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj. Polewę odstaw do czasu, aż lekko zgęstnieje.
  • Ciasto piernikowe przekrój wzdłuż na 3 placki. Jeden placek posmaruj powidłami, połóż na nim drugi placek, ponownie posmaruj powidłami i na wierzch połóż trzeci placek. Złożone ciasto pokrój na kostki i każdą z nich oblej polewą czekoladową. 
  • Odczekaj kilka godzin, aż polewa czekoladowa całkowicie zastygnie.
Smacznego!
Kostka piernikowa


Kostka piernikowa



Kostka piernikowa

3 komentarze:

  1. Witam. Czy w przepisie nie wkradł się błąd? Wyszło strasznie twarde i tępe, konsystencja drożdżowego.. ciężko było wymieszać a już nie mówiąc o wyłożeniu do formy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podzielenie się opinią. Nie ma mowy o błędzie w przepisie. Kostkę piernikową z tego przepisu robiłam z powodzeniem zarówno ja, jak i wiele innych osób. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Owszem, surowe ciasto jest gęste, ale jego konsystencja nie wpływa na twardość czy przypalenie w trakcie pieczenia. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.

      Usuń
  2. No i do wyrzucenia, szkoda wydanych pieniędzy na składniki. Strasznie nierówno wyrosło, przypalone i twarde. Żałuję że nie zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu... Nie polecam

    OdpowiedzUsuń