Kostka piernikowa - składniki na polewę czekoladową:
200 ml śmietany kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
2 łyżeczki żelatyny
Kostka piernikowa - pozostałe składniki:
400 g powideł śliwkowych do przełożenia
Jak zrobić kostkę piernikową?
Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj.
Masło zmiksuj cukrem. Cały czas miksując, dodaj pojedynczo jajka.
Naprzemiennie dodawaj sypkie składniki, mleko i powidła. Całość dokładnie ze sobą zmiksuj.
Ciasto wlej do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę.
Ciasto pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową.
Żelatynę zalej wodą i odstaw na bok na około 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie, żelatynę lekko podgrzej - tylko do jej rozpuszczenia.
Śmietanę kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić do jej zagotowania. Dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i masło, i cały czas mieszając poczekaj, aż czekolada wraz z masłem całkowicie się rozpuszczą. Na sam koniec dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj. Polewę odstaw do czasu, aż lekko zgęstnieje.
Ciasto piernikowe przekrój wzdłuż na 3 placki. Jeden placek posmaruj powidłami, połóż na nim drugi placek, ponownie posmaruj powidłami i na wierzch połóż trzeci placek. Złożone ciasto pokrój na kostki i każdą z nich oblej polewą czekoladową.
Odczekaj kilka godzin, aż polewa czekoladowa całkowicie zastygnie.
Witam. Czy w przepisie nie wkradł się błąd? Wyszło strasznie twarde i tępe, konsystencja drożdżowego.. ciężko było wymieszać a już nie mówiąc o wyłożeniu do formy..
Dziękuję za podzielenie się opinią. Nie ma mowy o błędzie w przepisie. Kostkę piernikową z tego przepisu robiłam z powodzeniem zarówno ja, jak i wiele innych osób. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Owszem, surowe ciasto jest gęste, ale jego konsystencja nie wpływa na twardość czy przypalenie w trakcie pieczenia. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.
No i do wyrzucenia, szkoda wydanych pieniędzy na składniki. Strasznie nierówno wyrosło, przypalone i twarde. Żałuję że nie zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu... Nie polecam
Witam. Czy w przepisie nie wkradł się błąd? Wyszło strasznie twarde i tępe, konsystencja drożdżowego.. ciężko było wymieszać a już nie mówiąc o wyłożeniu do formy..
OdpowiedzUsuńDziękuję za podzielenie się opinią. Nie ma mowy o błędzie w przepisie. Kostkę piernikową z tego przepisu robiłam z powodzeniem zarówno ja, jak i wiele innych osób. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Owszem, surowe ciasto jest gęste, ale jego konsystencja nie wpływa na twardość czy przypalenie w trakcie pieczenia. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.
UsuńNo i do wyrzucenia, szkoda wydanych pieniędzy na składniki. Strasznie nierówno wyrosło, przypalone i twarde. Żałuję że nie zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu... Nie polecam
OdpowiedzUsuń