Miękkie i soczyste kotlety mielone z dodatkiem cukinii i fetą. :)
Kotlety mielone z cukinią i fetą - składniki:
- 700 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
- 1 cukinia
- 250 g sera feta
- 1 cebula
- 1 duże jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka, papryka ostra
- dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z cukinią i fetą?
- Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj odrobinę soli i odstaw na około 10 minut, by puściła sok. Dokładnie odciśnij.
- Fetę pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę drobno pokrój.
- Do miski dodaj mięso, cukinię, fetę, cebulę, jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Super przepis. Podoba mi się bardzo!
OdpowiedzUsuń