niedziela, 8 grudnia 2019

Kotlety mielone z cukinią i fetą

Miękkie i soczyste kotlety mielone z dodatkiem cukinii i fetą. :)
Kotlety mielone z cukinią i fetą




Kotlety mielone z cukinią i fetą - składniki:

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 1 cukinia
  • 250 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka, papryka ostra
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią i fetą?

  • Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj odrobinę soli i odstaw na około 10 minut, by puściła sok. Dokładnie odciśnij.
  • Fetę pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę drobno pokrój.
  • Do miski dodaj mięso, cukinię, fetę, cebulę, jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone z cukinią i fetą


Kotlety mielone z cukinią i fetą

Kotlety mielone z cukinią i fetą

1 komentarz: