dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia
Jak zrobić kotlety ryżowe z cukinią i brokułem?
Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 4,5 szklanki wody z 5 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
Cukinię obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw odrobiną soli i odczekaj około 10 minut, aż cukinia puści sok. Cukinię dobrze odciśnij.
Marchewkę i brokuła ugotuj do miękkości. Odlej wodę, a następnie rozgnieć warzywa tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski dodaj ryż, cukinię, brokuła, marchewkę, cebulę, jajka, paprykę słodką i ostrą, bułkę tartą, posiekany koperek, sól i pieprz. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz