wtorek, 17 grudnia 2019

Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

Soczysty, wyraziście przyprawiony kurczak marynowany w miodzie i jogurcie naturalnym. Pycha! :)
Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

Kurczak w marynacie jogurtowej - składniki:

  • 6-7 udek z kurczaka

Kurczak w jogurtowo-miodowej marynacie - składniki na marynatę:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 2,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soli

Jak zrobić kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie?

  • Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Ćwiartki z kurczaka oczyść i osusz.
  • Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą. 
  • Kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Zamarynowanego kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze udka.
  • Mięso przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, by skórka ładnie się przyrumieniła.
Smacznego!
Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej


Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

2 komentarze:

  1. kurczak wygląda naprawdę zachęcająco, ma złocistą skórkę i jest ładnie podpieczony :) często dodaję prowansalskie aromatyczne zioła, choć z miodem ich nie łączyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marynata z opisu wydaje sie ok, ale pieczenie na folii i pod folia aluminiowa jest nie do przyjecia

    OdpowiedzUsuń