Soczysty, wyraziście przyprawiony kurczak marynowany w miodzie i jogurcie naturalnym. Pycha! :)
Kurczak w marynacie jogurtowej - składniki:
6-7 udek z kurczaka
Kurczak w jogurtowo-miodowej marynacie - składniki na marynatę:
1 szklanka jogurtu naturalnego
2,5 łyżki płynnego miodu
3 łyżeczki papryki słodkiej
1,5 łyżeczki papryki ostrej
2,5 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki soli
Jak zrobić kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie?
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj.
Ćwiartki z kurczaka oczyść i osusz.
Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
Kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Zamarynowanego kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze udka.
Mięso przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, by skórka ładnie się przyrumieniła.
kurczak wygląda naprawdę zachęcająco, ma złocistą skórkę i jest ładnie podpieczony :) często dodaję prowansalskie aromatyczne zioła, choć z miodem ich nie łączyłam :)
kurczak wygląda naprawdę zachęcająco, ma złocistą skórkę i jest ładnie podpieczony :) często dodaję prowansalskie aromatyczne zioła, choć z miodem ich nie łączyłam :)
OdpowiedzUsuńMarynata z opisu wydaje sie ok, ale pieczenie na folii i pod folia aluminiowa jest nie do przyjecia
OdpowiedzUsuń