Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie.
Kurczak w sosie musztardowym - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 2 małe cebule
- 200 g śmietany 18%
- 1,5 łyżki łagodnej musztardy
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- mały pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kurczaka w sosie musztardowym?
- Cebulę obierz, pokrój w dość dużą kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
- Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszkli dodaj na patelnię odrobinę oleju i pokrojone kawałki kurczaka podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj 0,5 szklanki wody i duś pod przykryciem przez około 7 minut.
- Śmietanę wymieszaj z musztardą i solą. Dodaj dwie łyżki gorącego sosu z patelni, wymieszaj.
- Zahartowaną śmietanę dodaj do kurczaka, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
- Na koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz