wtorek, 3 grudnia 2019

Kurczak w sosie musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. 
Kurczak w sosie musztardowym




Kurczak w sosie musztardowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 małe cebule
  • 200 g śmietany 18%
  • 1,5 łyżki łagodnej musztardy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kurczaka w sosie musztardowym?


  • Cebulę obierz, pokrój w dość dużą kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 
  • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszkli dodaj na patelnię odrobinę oleju i pokrojone kawałki kurczaka podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj 0,5 szklanki wody i duś pod przykryciem przez około 7 minut.
  • Śmietanę wymieszaj z musztardą i solą. Dodaj dwie łyżki gorącego sosu z patelni, wymieszaj. 
  • Zahartowaną śmietanę dodaj do kurczaka, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
  • Na koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Kurczak w sosie musztardowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz