Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie.
Kurczak w sosie musztardowym - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
2 małe cebule
200 g śmietany 18%
1,5 łyżki łagodnej musztardy
1 łyżka musztardy francuskiej
mały pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kurczaka w sosie musztardowym?
Cebulę obierz, pokrój w dość dużą kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszkli dodaj na patelnię odrobinę oleju i pokrojone kawałki kurczaka podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj 0,5 szklanki wody i duś pod przykryciem przez około 7 minut.
Śmietanę wymieszaj z musztardą i solą. Dodaj dwie łyżki gorącego sosu z patelni, wymieszaj.
Zahartowaną śmietanę dodaj do kurczaka, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
Na koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz