Jak zrobić piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym?
Piersi z kurczaka oczyść, przekrój na pół, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron.
Przygotuj sos pomidorowy.
Paprykę pokrój w kostkę.
Na niewielką ilość rozgrzanego oleju wrzuć paprykę, pomidory z puszki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż papryka stanie się miękka.
Sos zmiksuj blenderem, dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Wymieszaj.
Mozzarellę i pomidory pokrój w plastry.
Sos wylej na dno formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Następnie poukładaj kawałki mięsa. Na mięsie ułóż po plasterku pomidora i mozzarelli.
Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz