Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki z dodatkiem szynki, papryki i ogórka kiszonego w pysznym sosie. Roladki z karkówki są łatwe w przygotowaniu i doskonale smakują. :)
Roladki z karkówki - składniki:
1 kg karkówki
1 czerwona papryka
4 ogórki kiszone
10 plastrów szynki gotowanej
10 łyżeczek ketchupu
10 łyżeczek musztardy
2 cebule
750 ml bulionu mięsnego, warzywnego lub wody
3 łyżki mąki pszennej
przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić roladki z karkówki?
Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry.
Każdy plaster mięsa delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
Paprykę i ogórki kiszone pokrój w paski.
Każdy plaster karkówki posmaruj 1 łyżeczką ketchupu i 1 łyżeczką musztardy. Na posmarowanym mięsie ułóż plaster szynki, kawałek papryki i kawałek ogórka. Całość ściśle zwiń w roladkę i dokładnie zepnij wykałaczkami.
Roladki obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na oleju pozostałym po smażeniu mięsa.
Do cebuli dodaj roladki, wlej gorący bulion lub wodę, przykryj patelnię pokrywkę i duś roladki przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj 0,5 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj.
Gotowe roladki zdejmij z patelni i i powstałą mieszanką wody z mąką zagęść sos. Dopraw solą i pieprzem.
pycha!
OdpowiedzUsuń