sobota, 28 grudnia 2019

Roladki z karkówki

Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki z dodatkiem szynki, papryki i ogórka kiszonego w pysznym sosie. Roladki z karkówki są łatwe w przygotowaniu i doskonale smakują. :)
Roladki z karkówki

Roladki z karkówki




Roladki z karkówki - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ogórki kiszone
  • 10 plastrów szynki gotowanej
  • 10 łyżeczek ketchupu
  • 10 łyżeczek musztardy
  • 2 cebule
  • 750 ml bulionu mięsnego, warzywnego lub wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki z karkówki?

  • Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry. 
  • Każdy plaster mięsa delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
  • Paprykę i ogórki kiszone pokrój w paski. 
  • Każdy plaster karkówki posmaruj 1 łyżeczką ketchupu i 1 łyżeczką musztardy. Na posmarowanym mięsie ułóż plaster szynki, kawałek papryki i kawałek ogórka. Całość ściśle zwiń w roladkę i dokładnie zepnij wykałaczkami.
  • Roladki obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. 
  • Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na oleju pozostałym po smażeniu mięsa. 
  • Do cebuli dodaj roladki, wlej gorący bulion lub wodę, przykryj patelnię pokrywkę i duś roladki przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
  • Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj 0,5 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj.
  • Gotowe roladki zdejmij z patelni i i powstałą mieszanką wody z mąką zagęść sos. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Roladki ponownie włóż do sosu.
Smacznego!
Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

1 komentarz: