sobota, 7 grudnia 2019

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Pyszna, ciekawa w smaku sałatka ryżowa z dodatkiem cukinii, papryki, tuńczyka i kukurydzy. :)
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią



Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy (masą po odsączeniu: około 200 g)
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić sałatkę z ryżem, tuńczykiem i cukinią?

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
  • Cukinię pokrój w grubą kostkę i krótko przesmaż na rozgrzanym oleju. Cukinia po podsmażeniu powinna być nadal chrupiąca. 
  • Paprykę oczyść i także pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy. 
  • Do miski dodaj ryż, cukinię, paprykę, kukurydzę, tuńczyka i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

1 komentarz: