Schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i miodu to świetny pomysł na pyszne, aromatyczne i soczyste mięso. :)
Schab oczyść, pokrój w cienkie plastry i natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem.
Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso z obu stron.
Cebulę obierz i drobno pokrój.
Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż przez około 5 minut. Dodaj pokrojoną i odciśniętą kapustę kiszoną, smaż przez 5 minut. Dodaj wodę, koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Wymieszaj i całość duś około 10 minut.
Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju i przełóż do niego połowę kapusty.
Na kapuście ułóż schab i przykryj pozostałą kapustą.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do miękkości mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz