sobota, 21 grudnia 2019

Schab zapiekany w kapuście

Schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i miodu to świetny pomysł na pyszne, aromatyczne i soczyste mięso. :)
Schab zapiekany w kapuście

Schab zapiekany w kapuście





Schab zapiekany w kapuście - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić schab zapiekany w kapuście?

  • Schab oczyść, pokrój w cienkie plastry i natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem. 
  • Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso z obu stron. 
  • Cebulę obierz i drobno pokrój.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż przez około 5 minut. Dodaj pokrojoną i odciśniętą kapustę kiszoną, smaż przez 5 minut. Dodaj wodę, koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Wymieszaj i całość duś około 10 minut. 
  • Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju i przełóż do niego połowę kapusty.
  • Na kapuście ułóż schab i przykryj pozostałą kapustą. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do miękkości mięsa.
Smacznego!
Schab zapiekany w kapuście


Schab zapiekany w kapuście

Schab zapiekany w kapuście

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz