Kremowy sernik z bananami, masłem orzechowym i orzechami włoskimi. :)
Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia) - składniki:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- 3 dojrzałe banany
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyżki masła orzechowego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- kilka sztuk biszkoptów (użyłam podłużnych)
- garść płatków migdałowych
Jak zrobić sernik bananowy z orzechami?
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż biszkoptami.
- Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody, odstaw na bok na 10 minut, by napęczniała. Krótko podgrzej żelatynę, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Banany rozgnieć widelcem.
- Orzechy drobno posiekaj
- Do miski dodaj ser, masło orzechowe, rozgniecione banany i orzechy. Zmiksuj.
- W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
- Ubitą kremówkę dodaj do masy serowej. Krótko zmiksuj.
- Jedną łyżkę masy serowej dodaj do rozpuszczonej żelatyny, wymieszaj.
- Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem żelatynę do masy.
- Gotową masę wylej na biszkopty. Wierzch posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
- Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz