wtorek, 10 grudnia 2019

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Kremowy sernik z bananami, masłem orzechowym i orzechami włoskimi. :)


Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)





Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia) - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • kilka sztuk biszkoptów (użyłam podłużnych)
  • garść płatków migdałowych

Jak zrobić sernik bananowy z orzechami?

  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż biszkoptami.
  • Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody, odstaw na bok na 10 minut, by napęczniała. Krótko podgrzej żelatynę, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Banany rozgnieć widelcem. 
  • Orzechy drobno posiekaj
  • Do miski dodaj ser, masło orzechowe, rozgniecione banany i orzechy. Zmiksuj.
  • W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
  • Ubitą kremówkę dodaj do masy serowej. Krótko zmiksuj. 
  • Jedną łyżkę masy serowej dodaj do rozpuszczonej żelatyny, wymieszaj. 
  • Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem żelatynę do masy. 
  • Gotową masę wylej na biszkopty. Wierzch posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
  • Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Smacznego!
Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)


Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz