niedziela, 29 grudnia 2019

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Pyszny i niesamowicie kremowy sernik, który swój smak i wygląd zawdzięcza dodaniu do masy serowej ugotowanego budyniu. Doskonałym dopełnieniem całości jest smakowita frużelina wiśniowa. Polecam!
Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową






Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową - składniki na spód:

  • 300 g herbatników
  • 150 g masła

Sernik z frużeliną wiśniową - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 300 ml mleka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (około 16 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Sernik budyniowy z wiśniami - składniki na frużelinę wiśniową:

  • 400 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Jak zrobić sernik budyniowy z frużeliną wiśniową?

  • Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.  
  • Herbatnikami z masłem wyłóż dno i boki tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. W pierwszej kolejności ugotuj budyń. 200 ml mleka zagotuj w rondelku. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj jeden proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej budyniową mieszankę i ugotuj gęsty budyń. Budyń pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj ser, cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce ugotowany budyń. Dodaj drugi proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Ponownie zmiksuj. Wciąż miksując dodawaj po jednym jajku.
  • Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik przez 1 godzinę i 45 minut.
  • Przygotuj frużelinę wiśniową. Wiśnie przełóż do garnka i zasyp je cukrem. Odstaw na 30 minut, by puściły sok. 
  • Do szklanki wlej sok z cytryny i 2 łyżki zimnej wody, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. 
  • Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i pozostaw na około 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Garnek z wiśniami postaw na kuchenkę, nastaw średnią moc palnika i pozostaw do zagotowania. Zmniejsz moc palnika i gotuj wiśnie jeszcze przez około 5 minut. Dodaj rozrobioną mąkę i cały czas mieszając gotuj przez kolejne 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Frużelinę wiśniową pozostaw do ostudzenia. 
  • Ostudzoną frużelinę wiśniową wyłóż na wierzch wystudzonego sernika.
  • Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

3 komentarze: