Sernik chałwowy to idealna propozycja na świąteczny stół, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy. Sernik jest ciężki, mocno kremowy i niezbyt słodki - naprawdę pyszny! :)
https://ambition.pl/
Sernik chałwowy - składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Sernik z chałwą - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- 1/3 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 200 g chałwy waniliowej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (około 15 g)
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
Chałwowy sernik - składniki na polewę:
- 90 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
Jak zrobić sernik chałwowy?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Kawę zalej gorącą wodą, dodaj do niej rozkruszoną chałwę i mieszaj do momentu, aż chałwa się rozpuści i połączy z kawą.
- Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo kawę z chałwą, następnie zmielony twaróg, śmietanę kremówkę i proszek budyniowy.
- Gotową masę wylej na spód z herbatników. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik jeszcze przez 1 godzinę 15 minut.
- Po upieczeniu lekko otwórz drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika (możesz do tego użyć rękawicy kuchennej Ambition) i pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj polewę. Kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić do jej zagotowania. Dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i cały czas mieszając poczekaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Sernik polej polewą z białej czekolady i wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Bezpośrednio przed podaniem możesz udekorować sernik pokruszoną chałwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz