poniedziałek, 2 grudnia 2019

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy to idealna propozycja na świąteczny stół, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy. Sernik jest ciężki, mocno kremowy i niezbyt słodki - naprawdę pyszny! :)
Sernik chałwowy
https://ambition.pl/

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy





Sernik chałwowy - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z chałwą - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 15 g)
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)

Chałwowy sernik - składniki na polewę:

  • 90 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady

Jak zrobić sernik chałwowy?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Kawę zalej gorącą wodą, dodaj do niej rozkruszoną chałwę i mieszaj do momentu, aż chałwa się rozpuści i połączy z kawą.
  • Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo kawę z chałwą, następnie zmielony twaróg, śmietanę kremówkę i proszek budyniowy.
  • Gotową masę wylej na spód z herbatników. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik jeszcze przez 1 godzinę 15 minut.
  • Po upieczeniu lekko otwórz drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika (możesz do tego użyć rękawicy kuchennej Ambition) i pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj polewę. Kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić do jej zagotowania. Dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i cały czas mieszając poczekaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. 
  • Sernik polej polewą z białej czekolady i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Bezpośrednio przed podaniem możesz udekorować sernik pokruszoną chałwą. 
Smacznego!
Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz