Sernik chałwowy to idealna propozycja na świąteczny stół, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy. Sernik jest ciężki, mocno kremowy i niezbyt słodki - naprawdę pyszny! :)
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
1/3 szklanki wody
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
200 g chałwy waniliowej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 15 g)
200 ml śmietany kremówki 30%
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
Chałwowy sernik - składniki na polewę:
90 ml śmietany kremówki 30%
100 g białej czekolady
Jak zrobić sernik chałwowy?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Kawę zalej gorącą wodą, dodaj do niej rozkruszoną chałwę i mieszaj do momentu, aż chałwa się rozpuści i połączy z kawą.
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo kawę z chałwą, następnie zmielony twaróg, śmietanę kremówkę i proszek budyniowy.
Gotową masę wylej na spód z herbatników. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik jeszcze przez 1 godzinę 15 minut.
Po upieczeniu lekko otwórz drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika (możesz do tego użyć rękawicy kuchennej Ambition) i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj polewę. Kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić do jej zagotowania. Dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i cały czas mieszając poczekaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Sernik polej polewą z białej czekolady i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Bezpośrednio przed podaniem możesz udekorować sernik pokruszoną chałwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz