Kremowy i mocno wilgotny sernik z batonikami Twix i masą krówkową.
Sernik Twix - składniki na spód:
200 g herbatników
100 g masła
Sernik z Twixami - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
4 jajka
510 g masy krówkowej (odłóż 3 łyżki masy na polewę)
0,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
3 batony Twix (3 x 50 g)
Sernik Twix - składniki na polewę:
3 łyżki masy krówkowej
3 łyżki mleka
garść płatków migdałowych
Jak zrobić sernik Twix?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do miski wbij jajka i zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo zmielony twaróg i masę krówkową. Dodaj mleko i proszek budyniowy. Krótko zmiksuj.
Batoniki Twix pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do masy serowej i wymieszaj.
Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Naczynie z wodą pozostaw w piekarniku na cały czas pieczenia.
Sernik wstaw do piekarnika i piecz przez 70 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Pozostawione 3 łyżki masy krówkowej lekko podgrzej z mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut, by polewa nieco zgęstniała.
Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.
Całkowicie ostudzony sernik polej polewą krówkową i posyp płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz