Mocno wyrastający, niesamowicie puszysty i wilgotny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. To doskonały przepis na przepyszny, lekki jak chmurka i nieopadający sernik. :)
Sernik z brzoskwiniami - składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
Sernik z brzoskwiniami - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- 6 jajek
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 200 g miękkiego masła
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka brzoskwiń
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?
- Na stolnicę wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzyj składniki w dłoniach. Dodaj jajka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą cześć zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na czas przygotowywania masy serowej.
- Formę z kruchym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj miękkie masło. Zmiksuj.
- Do żółtek z cukrem i masłem dodawaj stopniowo ser, następnie sok z cytryny, przesianą mąkę pszenną i przesianą mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
- Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na popieczone kruche ciasto wylej masę serową, na jej wierzchu poukładaj brzoskwinie. Na brzoskwinie zetrzyj na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Możesz też rozetrzeć ją w palcach.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz ciasto jeszcze przez 30 minut.
- Upieczony sernik pozostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiach, do całkowitego ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz