niedziela, grudnia 01, 2019

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Sernik na kakaowym, kruchym cieście z dodatkiem lekkiej, piankowej warstwy makowo-kokosowej, którą wykłada się naprzemiennie z masą serową, tworząc w ten sposób ciekawy, efektowny wzór to ciasto, które zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To idealna propozycja na świąteczny stół! Polecam. :)
Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami





Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 5 żółtek

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam sera z wiaderka)
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 duży budyń waniliowy (proszek - 64 g)

Sernik z makiem i kokosem - składniki na masę makowo-kokosową:

  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mielonego maku
  • 0,5 szklanki mielonych wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń

Jak zrobić sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami?

  • Przygotuj kruche ciasto. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, kakao, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel je na dwie części (mniejszą i większą), uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu wylep większą częścią ciasta formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  • Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj na puch, dodaj cukier i żółtka. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo ser i proszek budyniowy. 
  • Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Przygotuj masę makową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie dodaj mak, wiórki kokosowe, mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Na podpieczony spód wylewaj naprzemiennie łyżką raz masę serową, raz masę kokosową, tworząc wzór przypominający łatki. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i na wierzchu podpieczonej masy serowej i makowej poukładaj brzoskwinie. 
  • Pozostałą część ciasta kruchego zetrzyj na brzoskwinie.
  • Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami


Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami


Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami


Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

28 komentarzy:

  1. ileż w nim dobrych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast suchego maku można użyć masy makowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko wtedy ciasto będzie bardziej ciężkie, wilgotne i zapewne tak nie urośnie. :) Dzięki dodaniu mielonego maku i wiórek kokosowych, ta masa ma taką piankową i delikatną konsystencję. :)

      Usuń
  3. Witam,ciasto wygląda wybornie,chciałam dopytać czy nie sypiemy proszku do pieczenia do ciasta kruchego,bo nie jest napisane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuję. :) Nie dodawałam proszku do pieczenia do kruchego ciasta.

      Usuń
  4. WITAM,czy mak ma być suchy ,czy trzeba to sparzyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie ma konieczności parzenia maku. Musi być on jednak zmielony - najlepiej ułatwić sobie pracę i kupić już gotowy do użycia, mielony mak. :)

      Usuń
  5. Czy wiorki kokosowe tez zmielic na mialko

    OdpowiedzUsuń
  6. Masa makowa bardzo zmienia konsystencję? Próbowała to Pani?

    OdpowiedzUsuń
  7. Masa makowa bardzo zmienia konsystencję? Próbowała to Pani?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, niestety nigdy nie robiłam tego ciasta z masą makową. Zawsze dodaje, tak jak podałam w przepisie, mielony mak.

      Usuń
    2. Ja dziś spróbuję z masą makową.
      Dam znać jak wyszło

      Usuń
  8. Ciasto upieczone -bardzo dobry przepis Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak ma być suchy czy sparzony?

      Usuń
    2. Suchy, ale należy kupić i dodać do ciasta mak mielony.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że ciasto udało się i smakowało. Pozdrawiam. :)

      Usuń
  9. Witam na jakich wymiarach blachy Pani robiła

    OdpowiedzUsuń
  10. Można zamiast brzoskwiń dać ananasa z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale wydaje mi się, że brzoskwinie bardziej pasują. 🙂

      Usuń
  11. Mało które ciasto smakuje tak wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla mnie stanowczo za słodkie. Ciasto kruche na spodzie wyszło twarde jak kamień.

    OdpowiedzUsuń
  13. To mak ma być sparzony czy nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maku nie należy parzyć. Należy kupić mak mielony i taki dodać bezpośrednio do ciasta.

      Usuń
  14. A czy mozna od razu dac brzoskwinie i zetrzeć ciasto na wierzch?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger