Sernik na kakaowym, kruchym cieście z dodatkiem lekkiej, piankowej warstwy makowo-kokosowej, którą wykłada się naprzemiennie z masą serową, tworząc w ten sposób ciekawy, efektowny wzór to ciasto, które zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To idealna propozycja na świąteczny stół! Polecam. :)
Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 18%
- 5 żółtek
Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam sera z wiaderka)
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 duży budyń waniliowy (proszek - 64 g)
Sernik z makiem i kokosem - składniki na masę makowo-kokosową:
- 5 białek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mielonego maku
- 0,5 szklanki mielonych wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
- 1 puszka brzoskwiń
Jak zrobić sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami?
- Przygotuj kruche ciasto. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, kakao, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel je na dwie części (mniejszą i większą), uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
- Po upływie powyższego czasu wylep większą częścią ciasta formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
- Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj na puch, dodaj cukier i żółtka. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo ser i proszek budyniowy.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Przygotuj masę makową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie dodaj mak, wiórki kokosowe, mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Na podpieczony spód wylewaj naprzemiennie łyżką raz masę serową, raz masę kokosową, tworząc wzór przypominający łatki. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i na wierzchu podpieczonej masy serowej i makowej poukładaj brzoskwinie.
- Pozostałą część ciasta kruchego zetrzyj na brzoskwinie.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
- Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
ileż w nim dobrych rzeczy :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszny. :)
UsuńCzy zamiast suchego maku można użyć masy makowej?
OdpowiedzUsuńMożna, tylko wtedy ciasto będzie bardziej ciężkie, wilgotne i zapewne tak nie urośnie. :) Dzięki dodaniu mielonego maku i wiórek kokosowych, ta masa ma taką piankową i delikatną konsystencję. :)
UsuńWitam,ciasto wygląda wybornie,chciałam dopytać czy nie sypiemy proszku do pieczenia do ciasta kruchego,bo nie jest napisane.
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuję. :) Nie dodawałam proszku do pieczenia do kruchego ciasta.
UsuńWITAM,czy mak ma być suchy ,czy trzeba to sparzyć?
OdpowiedzUsuńWitam, nie ma konieczności parzenia maku. Musi być on jednak zmielony - najlepiej ułatwić sobie pracę i kupić już gotowy do użycia, mielony mak. :)
UsuńCzy wiorki kokosowe tez zmielic na mialko
OdpowiedzUsuńTak. :)
UsuńMasa makowa bardzo zmienia konsystencję? Próbowała to Pani?
OdpowiedzUsuńMasa makowa bardzo zmienia konsystencję? Próbowała to Pani?
OdpowiedzUsuńNie, niestety nigdy nie robiłam tego ciasta z masą makową. Zawsze dodaje, tak jak podałam w przepisie, mielony mak.
UsuńJa dziś spróbuję z masą makową.
UsuńDam znać jak wyszło
Pyszne .Zrobilam na swięta
OdpowiedzUsuńCiasto upieczone -bardzo dobry przepis Polecam !!!
OdpowiedzUsuńMak ma być suchy czy sparzony?
UsuńSuchy, ale należy kupić i dodać do ciasta mak mielony.
UsuńBardzo się cieszę, że ciasto udało się i smakowało. Pozdrawiam. :)
UsuńWitam na jakich wymiarach blachy Pani robiła
OdpowiedzUsuń25 x 30 cm :) Pozdrawiam :)
UsuńMożna zamiast brzoskwiń dać ananasa z puszki?
OdpowiedzUsuńMożna, ale wydaje mi się, że brzoskwinie bardziej pasują. 🙂
UsuńMało które ciasto smakuje tak wspaniale
OdpowiedzUsuńDla mnie stanowczo za słodkie. Ciasto kruche na spodzie wyszło twarde jak kamień.
OdpowiedzUsuńTo mak ma być sparzony czy nie
OdpowiedzUsuńMaku nie należy parzyć. Należy kupić mak mielony i taki dodać bezpośrednio do ciasta.
UsuńA czy mozna od razu dac brzoskwinie i zetrzeć ciasto na wierzch?
OdpowiedzUsuń