poniedziałek, 23 grudnia 2019

Szynka zapiekana z warzywami

Pyszna, rozpływająca się w ustach szynka zapiekana w sosie beszamelowym z warzywami: brokułem i marchewką. 
Szynka zapiekana z warzywami





Szynka zapiekana z warzywami - składniki:

  • 1200 g szynki
  • 1 brokuł
  • 5 marchewek
  • 2 łyżki masła
  • 3 pełne łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 szklanki mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić szynkę zapiekaną z warzywami?

  • Brokuł podziel na różyczki, a marchewki obierz i pokrój w dość grube plasterki.
  • Warzywa ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
  • Szynkę pokrój w plastry, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i cały czas mieszając smaż na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Stopniowo dolewaj bulion i mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie sos zagotuj, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Gotuj na małej mocy palnika przez około 5 minut. 
  • W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę mięsa, następnie połowę warzyw, pozostałe mięso i warzywa. Całość zalej przygotowanym sosem.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa. 
Smacznego!
Szynka zapiekana z warzywami

Szynka zapiekana z warzywami

1 komentarz:

  1. Zrobiłem się głodny od samego patrzenia, bardzo ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń