Pyszna, rozpływająca się w ustach szynka zapiekana w sosie beszamelowym z warzywami: brokułem i marchewką.
Szynka zapiekana z warzywami - składniki:
1200 g szynki
1 brokuł
5 marchewek
2 łyżki masła
3 pełne łyżki mąki
1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
2 szklanki mleka
przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić szynkę zapiekaną z warzywami?
Brokuł podziel na różyczki, a marchewki obierz i pokrój w dość grube plasterki.
Warzywa ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
Szynkę pokrój w plastry, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i cały czas mieszając smaż na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Stopniowo dolewaj bulion i mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie sos zagotuj, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Gotuj na małej mocy palnika przez około 5 minut.
W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę mięsa, następnie połowę warzyw, pozostałe mięso i warzywa. Całość zalej przygotowanym sosem.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
Zrobiłem się głodny od samego patrzenia, bardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuń