Smakowita, aromatyczna i pożywna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, boczkiem i sosem pomidorowym.
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem - składniki:
- 500 g makaronu
- 300 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml śmietanki 18%
- 150 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
Jak zrobić zapiekankę makaronową z boczkiem i szpinakiem?
- Makaron ugotuj al dente.
- Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż na suchej patelni.
- Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i smaż przez około 10 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i boczek. Całość smaż przez około 7 minut. Na sam koniec dodaj śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
- Makaron wymieszaj z sosem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem startym na dużych oczkach tarki.
- Naczynie z makaronem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz