czwartek, 19 grudnia 2019

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Smakowita, aromatyczna i pożywna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, boczkiem i sosem pomidorowym. 
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

Jak zrobić zapiekankę makaronową z boczkiem i szpinakiem?

  • Makaron ugotuj al dente. 
  • Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż na suchej patelni.
  • Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i smaż przez około 10 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i boczek. Całość smaż przez około 7 minut. Na sam koniec dodaj śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
  • Makaron wymieszaj z sosem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem startym na dużych oczkach tarki.
  • Naczynie z makaronem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz