Jak zrobić zapiekankę makaronową z boczkiem i szpinakiem?
Makaron ugotuj al dente.
Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż na suchej patelni.
Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i smaż przez około 10 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i boczek. Całość smaż przez około 7 minut. Na sam koniec dodaj śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
Makaron wymieszaj z sosem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem startym na dużych oczkach tarki.
Naczynie z makaronem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz