Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem
Pożywna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, szpinakiem i mozzarellą. :)
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem - składniki:
350 g makaronu
1 cebula
2 marchewki
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
450 g mrożonego szpinaku
200 g śmietany 18%
200 g mozzarelli
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i szpinakiem?
Makaron ugotuj al dente.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę, smaż kolejne 3 minuty. Dodaj mięso mielone, smaż około 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Sos dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na rozgrzany olej wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż na niewielkim ogniu przez około 3 minut uważając, by nie przypalić czosnku.
Dodaj szpinak i smaż przez około 10 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Szpinak dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Na dno wyłóż makaron wymieszany z mięsem mielonym, następnie rozłóż szpinak. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w plastry.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz