Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwie części. Delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i słodką papryką.
Mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp mozzarellą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Dziesięć minut przed końcem pieczenia piersi z kurczaka przygotuj jajka sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść 1 łyżeczkę masła. Na patelnię wbij jedno jajko. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajko. Jajko pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund. Tak samo postępuj z drugim jajkiem.
Pyszny i niesamowicie kremowy sernik, który swój smak i wygląd zawdzięcza dodaniu do masy serowej ugotowanego budyniu. Doskonałym dopełnieniem całości jest smakowita frużelina wiśniowa. Polecam!
Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową - składniki na spód:
300 g herbatników
150 g masła
Sernik z frużeliną wiśniową - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
300 ml mleka
1 i 1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (około 16 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
Sernik budyniowy z wiśniami - składniki na frużelinę wiśniową:
400 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
Jak zrobić sernik budyniowy z frużeliną wiśniową?
Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Herbatnikami z masłem wyłóż dno i boki tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotuj masę serową. W pierwszej kolejności ugotuj budyń. 200 ml mleka zagotuj w rondelku. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj jeden proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej budyniową mieszankę i ugotuj gęsty budyń. Budyń pozostaw do ostudzenia.
Do miski dodaj ser, cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce ugotowany budyń. Dodaj drugi proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Ponownie zmiksuj. Wciąż miksując dodawaj po jednym jajku.
Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik przez 1 godzinę i 45 minut.
Przygotuj frużelinę wiśniową. Wiśnie przełóż do garnka i zasyp je cukrem. Odstaw na 30 minut, by puściły sok.
Do szklanki wlej sok z cytryny i 2 łyżki zimnej wody, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i pozostaw na około 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
Garnek z wiśniami postaw na kuchenkę, nastaw średnią moc palnika i pozostaw do zagotowania. Zmniejsz moc palnika i gotuj wiśnie jeszcze przez około 5 minut. Dodaj rozrobioną mąkę i cały czas mieszając gotuj przez kolejne 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Frużelinę wiśniową pozostaw do ostudzenia.
Ostudzoną frużelinę wiśniową wyłóż na wierzch wystudzonego sernika.
Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki z dodatkiem szynki, papryki i ogórka kiszonego w pysznym sosie. Roladki z karkówki są łatwe w przygotowaniu i doskonale smakują. :)
Roladki z karkówki - składniki:
1 kg karkówki
1 czerwona papryka
4 ogórki kiszone
10 plastrów szynki gotowanej
10 łyżeczek ketchupu
10 łyżeczek musztardy
2 cebule
750 ml bulionu mięsnego, warzywnego lub wody
3 łyżki mąki pszennej
przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić roladki z karkówki?
Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry.
Każdy plaster mięsa delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
Paprykę i ogórki kiszone pokrój w paski.
Każdy plaster karkówki posmaruj 1 łyżeczką ketchupu i 1 łyżeczką musztardy. Na posmarowanym mięsie ułóż plaster szynki, kawałek papryki i kawałek ogórka. Całość ściśle zwiń w roladkę i dokładnie zepnij wykałaczkami.
Roladki obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na oleju pozostałym po smażeniu mięsa.
Do cebuli dodaj roladki, wlej gorący bulion lub wodę, przykryj patelnię pokrywkę i duś roladki przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj 0,5 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj.
Gotowe roladki zdejmij z patelni i i powstałą mieszanką wody z mąką zagęść sos. Dopraw solą i pieprzem.
Pożywna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, szpinakiem i mozzarellą. :)
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem - składniki:
350 g makaronu
1 cebula
2 marchewki
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
450 g mrożonego szpinaku
200 g śmietany 18%
200 g mozzarelli
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i szpinakiem?
Makaron ugotuj al dente.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę, smaż kolejne 3 minuty. Dodaj mięso mielone, smaż około 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Sos dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na rozgrzany olej wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż na niewielkim ogniu przez około 3 minut uważając, by nie przypalić czosnku.
Dodaj szpinak i smaż przez około 10 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Szpinak dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Na dno wyłóż makaron wymieszany z mięsem mielonym, następnie rozłóż szpinak. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w plastry.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Pyszna, rozpływająca się w ustach szynka zapiekana w sosie beszamelowym z warzywami: brokułem i marchewką.
Szynka zapiekana z warzywami - składniki:
1200 g szynki
1 brokuł
5 marchewek
2 łyżki masła
3 pełne łyżki mąki
1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
2 szklanki mleka
przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić szynkę zapiekaną z warzywami?
Brokuł podziel na różyczki, a marchewki obierz i pokrój w dość grube plasterki.
Warzywa ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
Szynkę pokrój w plastry, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i cały czas mieszając smaż na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Stopniowo dolewaj bulion i mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie sos zagotuj, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Gotuj na małej mocy palnika przez około 5 minut.
W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę mięsa, następnie połowę warzyw, pozostałe mięso i warzywa. Całość zalej przygotowanym sosem.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
Mocno wyrastający, niesamowicie puszysty i wilgotny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. To doskonały przepis na przepyszny, lekki jak chmurka i nieopadający sernik. :)
Sernik z brzoskwiniami - składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
200 g masła
2 jajka
Sernik z brzoskwiniami - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
6 jajek
2 żółtka
1 szklanka cukru
200 g miękkiego masła
sok wyciśnięty z 1 cytryny
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka brzoskwiń
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?
Na stolnicę wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzyj składniki w dłoniach. Dodaj jajka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą cześć zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na czas przygotowywania masy serowej.
Formę z kruchym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj miękkie masło. Zmiksuj.
Do żółtek z cukrem i masłem dodawaj stopniowo ser, następnie sok z cytryny, przesianą mąkę pszenną i przesianą mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
Na popieczone kruche ciasto wylej masę serową, na jej wierzchu poukładaj brzoskwinie. Na brzoskwinie zetrzyj na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Możesz też rozetrzeć ją w palcach.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz ciasto jeszcze przez 30 minut.
Upieczony sernik pozostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiach, do całkowitego ostudzenia.
Schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i miodu to świetny pomysł na pyszne, aromatyczne i soczyste mięso. :)
Schab oczyść, pokrój w cienkie plastry i natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem.
Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso z obu stron.
Cebulę obierz i drobno pokrój.
Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż przez około 5 minut. Dodaj pokrojoną i odciśniętą kapustę kiszoną, smaż przez 5 minut. Dodaj wodę, koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Wymieszaj i całość duś około 10 minut.
Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju i przełóż do niego połowę kapusty.
Na kapuście ułóż schab i przykryj pozostałą kapustą.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do miękkości mięsa.
Bardzo smaczne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto składające się z biszkoptu, warstwy wiśniowej, masy budyniowej i bitej śmietany.
Ciasto Bajeczne - składniki na biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto Bajeczne - składniki na warstwę wiśniową:
500 g dżemu wiśniowego
4 łyżeczki żelatyny
Ciasto Bajeczne - składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (około 16 g)
1 jajko
4 żółtka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
Bajeczne Ciasto - składniki na masę śmietanową:
400 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Ciasto Bajeczne - pozostałe składniki:
kilkanaście sztuk podłużnych biszkoptów
garść wiórków kokosowych
Jak zrobić Ciasto Bajeczne?
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.
Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Na sam koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 30 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Dżem wiśniowy lekko podgrzej, wsyp żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
Na ostudzony biszkopt równomiernie wyłóż dżem.
Przygotuj masę budyniową. W garnku zagotuj 750 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj jajko, żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Na zastygnięty dżem wiśniowy wyłóż masę budyniową. Na jej wierzchu poukładaj podłużne biszkopty.
Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Do żelatyny dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z boczkiem i szpinakiem?
Makaron ugotuj al dente.
Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż na suchej patelni.
Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i smaż przez około 10 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i boczek. Całość smaż przez około 7 minut. Na sam koniec dodaj śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
Makaron wymieszaj z sosem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem startym na dużych oczkach tarki.
Naczynie z makaronem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Sernik gotowany na cieście makowym, zwieńczony kokosową pianką budyniową to prawdziwie świąteczny wypiek, który każdego zaskoczy swym wybornym smakiem. Wszystkie trzy warstwy doskonale ze sobą współgrają, tworząc naprawdę przepyszne ciasto. Polecam!
Sernik gotowany na cieście makowym - składniki na ciasto makowe:
250 g mielonego maku
6 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 30 gram)
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Gotowany sernik na cieście makowym - składniki na piankę budyniową:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 budynie waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
0,5 szklanki oleju
200 g wiórków kokosowych
Sernik gotowany na cieście makowym - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
5 żółtek
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła
Jak zrobić sernik gotowany na cieście makowym?
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto makowe. Białka oddziel od żółtek.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj kolejno zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę makową.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
Przygotuj kokosową piankę budyniową. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier waniliowy i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodaj przesiany proszek budyniowy i olej.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy posyp połową wiórek kokosowych. Wyłóż budyniową piankę. Jej wierzch oprósz pozostałymi wiórkami.
Budyniową piankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Budyniową piankę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostaw piankę do całkowitego ostudzenia, a następnie wyjmij z formy.
Przygotuj masę serową. Żółtka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser, następnie mleko, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj.
Masło rozpuść w garnku. Do garnka dodaj masę serową. Cały czas mieszając, doprowadź masę do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i wciąż mieszając, gotuj masę serową przez 5 minut.
Złóż ciasto. Do formy włóż ciasto makowe. Wyłóż gorącą masę serową. Na masie serowej połóż kokosową piankę budyniową.
Ciasto pozostaw w temperaturze pokojowej, by masa serowa ostygła, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.