Dość słodkie, mocno czekoladowe i niesamowicie pyszne ciasto składające się kakaowego biszkoptu, wiśni, kremu przygotowanego na bazie batoników Pawełek o smaku advocata i gorzkiej czekolady oraz kremu śmietanowego. Pawełek z wiśniami to ciasto, które doskonale sprawdza się podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Polecam! :)
Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki kakao
Ciasto Pawełek - składniki na poncz:
- 0,5 szklanki mocnej, osłodzonej kawy
- 1/3 szklanki nalewki wiśniowej (w wersji bezalkoholowej nalewkę można zastąpić kompotem wiśniowym)
Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na krem pawełkowy:
- 4 batoniki Pawełek o smaku advocata
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki mleka
- 250 g miękkiego masła
Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na krem śmietanowy:
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru pudru
Ciasto Pawełek z wiśniami - pozostałe składniki:
- 300-350 g wiśni z kompotu
- 50 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić ciasto Pawełek z wiśniami?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Przygotuj krem pawełkowy. W rondelku podgrzej połamane na mniejsze kawałki Pawełki, czekoladę, cukier i mleko. Całość gotuj na najmniejszej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników uważaj jednak, by nie zagotować masy. Masę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując stopniowo dodawaj ostudzony krem pawełkowy.
- Wiśnie odsącz z kompotu.
- Składniki ponczu wymieszaj ze sobą.
- Formę do pieczenia ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż jeden z blatów i nasącz go połową ponczu. Posmaruj biszkopt cienką warstwą kremu pawełkowego, kolejno wyłóż wiśnie, następnie wyłóż pozostałą część kremu, wyrównaj. Na krem połóż drugi blat biszkoptowy. Nasącz go pozostałym ponczem. Na czas przygotowywania kremu śmietanowego, ciasto wstaw do lodówki.
- Przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówki ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
- Ubitą śmietanę wyłóż na biszkopt. Wierzch warstwy śmietanowej oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Źródło przepisu: smaker.pl