piątek, stycznia 31, 2020

Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Dość słodkie, mocno czekoladowe i niesamowicie pyszne ciasto składające się kakaowego biszkoptu, wiśni, kremu przygotowanego na bazie batoników Pawełek o smaku advocata i gorzkiej czekolady oraz kremu śmietanowego. Pawełek z wiśniami to ciasto, które doskonale sprawdza się podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Polecam! :)
Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami


Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kakao

Ciasto Pawełek - składniki na poncz:

  • 0,5 szklanki mocnej, osłodzonej kawy
  • 1/3 szklanki nalewki wiśniowej (w wersji bezalkoholowej nalewkę można zastąpić kompotem wiśniowym)

Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na krem pawełkowy:

  • 4 batoniki Pawełek o smaku advocata
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 250 g miękkiego masła

Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na krem śmietanowy:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Ciasto Pawełek z wiśniami - pozostałe składniki:

  • 300-350 g wiśni z kompotu
  • 50 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić ciasto Pawełek z wiśniami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj krem pawełkowy. W rondelku podgrzej połamane na mniejsze kawałki Pawełki, czekoladę, cukier i mleko. Całość gotuj na najmniejszej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników uważaj jednak, by nie zagotować masy. Masę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując stopniowo dodawaj ostudzony krem pawełkowy. 
  • Wiśnie odsącz z kompotu.
  • Składniki ponczu wymieszaj ze sobą.
  • Formę do pieczenia ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż jeden z blatów i nasącz go połową ponczu. Posmaruj biszkopt cienką warstwą kremu pawełkowego, kolejno wyłóż wiśnie, następnie wyłóż pozostałą część kremu, wyrównaj. Na krem połóż drugi blat biszkoptowy. Nasącz go pozostałym ponczem. Na czas przygotowywania kremu śmietanowego, ciasto wstaw do lodówki.
  • Przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówki ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę. 
  • Ubitą śmietanę wyłóż na biszkopt. Wierzch warstwy śmietanowej oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Źródło przepisu: smaker.pl

czwartek, stycznia 30, 2020

Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

Pyszne i szybkie w przygotowaniu roladki drobiowe z żółtym serem, masłem i natką pietruszki. 
Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki






Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 100 g żółtego sera
  • 50 g masła
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania i olej do smażenia

Jak zrobić roladki drobiowe z serem i natką pietruszki?

  • Mięso umyj i osusz. Każdą pierś przekrój wzdłuż na dwa kotlety. Dość cienko rozbij. 
  • Ser i masło pokrój w słupki, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Każdy plaster mięsa oprósz solą i pieprzem, ułóż porcję masła i sera, całość posyp natką pietruszki. Mięso zwiń na kształt roladki. W razie potrzeby możesz spiąć roladki wykałaczkami. 
  • Każdą roladkę panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

środa, stycznia 29, 2020

Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)

Lekkie jak puszek ciasto bez pieczenia na bazie twarogu i śmietany kremówki z dodatkiem galaretki cytrynowej i posypki z wiórków kokosowych. Śnieżny puch to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, a jego dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania. :)
Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)


Śnieżny puch - składniki:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • kilkanaście sztuk herbatników

Śnieżny puch - składniki na posypkę kokosową:

  • 50 g masła 
  • 1 łyżka cukru
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych

Jak zrobić ciasto śnieżny puch?

  • Galaretki rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
  • W rondelku lub na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Wiórki praż na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minuty. Posypkę kokosową pozostaw do ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj cukier puder i twaróg. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej galaretki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
  • Na herbatniki wylej masę serową. Wierzch ciasta posyp uprażonymi i ostudzonymi wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Śnieżny puch (bez pieczenia)


Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)

wtorek, stycznia 28, 2020

Kluski ruskie

Kluski ruskie

Kluski ruskie są proste i szybkie w przygotowaniu, i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych pierogów ruskich. To również świetny (i smaczny:)) sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków.





Kluski ruskie - składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • około 3 łyżki oleju


Jak zrobić kluski ruskie?

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj rozgnieciony ser, jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć ciasto.
  • Z ciasta formuj kluski wielkości orzecha włoskiego.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i olejem. Na wrzątek wrzucaj po kilka klusek i gotuj około 3 minut, licząc od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.
Smacznego!
Kluski ruskie

Kluski ruskie

poniedziałek, stycznia 27, 2020

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Ciasto śmietanowo-serowe bez pieczenia z dodatkiem musu brzoskwiniowego, na chrupiącym spodzie, tj. sucharków wymieszanych z kremem czekoladowym to obłędne w smaku ciasto. 
Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)




Ciasto z brzoskwiniami, sucharkami i kremem czekoladowym - składniki na spód:

  • 200 g sucharków
  • 300 g kremu czekoladowego (użyłam Nutellę)

Sernik z musem brzoskwiniowym na sucharkach - składniki na masę serową:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Sernik z brzoskwiniami na sucharkowo-czekoladowym spodzie - składniki na mus brzoskwiniowy:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (820-850 ml)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml wrzątku


Jak zrobić sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie?

  • Sucharki zmiksuj w blenderze na pył.
  • Do zmielonych sucharków dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Przygotowaną masę sucharkową wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej rozpuszczoną żelatynę. Wciąż miksując, partiami dodawaj ser. 
  • Masę serową wyłóż na czekoladowo-sucharkowy spód. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Przygotuj mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie odsącz z zalewy i zmiksuj blenderem na gładką masę. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie dodaj do zmiksowanych brzoskwiń i dokładnie wymieszaj. Mus wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Lekko tężejący mus wylej na masę serową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

niedziela, stycznia 26, 2020

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem feta zapiekane w cieście francuskim to świetny pomysł na smaczny obiad i ciekawy sposób na przygotowanie kurczaka. 
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim





Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 270-300 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 100 g sera feta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: 1 łyżka masła klarowanego + 1 jajko

Jak zrobić piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim?

  • Przygotuj farsz szpinakowy. Na patelni roztop masło i zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szpinak. Całość smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj śmietanę, wymieszaj i smaż na najmniejszej mocy palnika przez około 3 minuty. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową. 
  • Fetę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Filety oczyść, osusz i przetnij wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Do kieszonek powkładaj szpinakowy farsz i pokrojoną fetę.
  • Ciasto francuskie rozwiń i podziel na dwie części. Z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku natnij ciasto w taki sposób, by powstały paski o szerokości około 1,5 cm. Środek ciasta pozostaw nienacięty (około 5 cm).
  • Piersi z kurczaka przełóż na ponacinane płaty ciasta francuskiego. Paseczki ciasta zawijaj do środka naprzemiennie po skosie - lewy, prawy, lewy, prawy itd. 
  • Wierzch zawiniętego ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Piersi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

sobota, stycznia 25, 2020

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Pyszne ciasto bez pieczenia składające się z warstwy jabłkowej, budyniu kajmakowego i polewy kajmakowej z orzechami włoskimi.
Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Ciasto jabłkowe bez pieczenia - składniki na warstwę jabłkową:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 galaretka cytrynowa

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym - składniki na budyń kajmakowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 230 g masy kajmakowej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (proszek: 1 x 40 g)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto jabłkowe z orzechami (bez pieczenia) - pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników kakaowych
  • 230 g masy kajmakowej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich 

Jak zrobić ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami?

  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. 
  • Pokrojone jabłka przełóż na patelnię lub do garnka i smaż na niewielkiej mocy palnika. Kiedy jabłka staną się miękkie i zaczną się rozpadać dodaj wodę. Całość zagotuj. Jabłka zdejmij z ognia, dodaj galaretkę i mieszaj do czasu, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Jabłka pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw je do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż lekko tężejące jabłka, wyrównaj. Na jabłkach ułóż kolejną warstwę herbatników. Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj budyń kajmakowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
  • Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier i masę kajmakową. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Kiedy mleko z cukrem i kajmakiem zacznie wrzeć wlej rozmieszany budyń. Cały czas mieszając, gotuj całość przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego, kremowego budyniu. Budyń zdejmij z ognia.
  • Napęczniałą żelatynę krótko podgrzej i dodaj do budyniu, wymieszaj. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując schłodzony budyń kajmakowy dodawaj partiami ubitą kremówkę. 
  • Krem budyniowy wyłóż na ciasto, ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Herbatniki posmaruj masą kajmakową (możesz ją lekko podgrzać, wówczas będzie się lepiej rozsmarowywała) i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)


Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

piątek, stycznia 24, 2020

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Szybkie i proste w przygotowaniu, pieczone kąski z kurczaka marynowane w kefirze oraz ketchupie i panierowane w krakersach.
Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach






Piersi z kurczaka w kefirze i krakersach - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 250 ml kefiru
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • około 200 g krakersów
  • dodatkowo: olej do posmarowania mięsa


Jak zrobić kąski z kurczaka w kefirze i krakersach?

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Do miski dodaj pokrojonego kurczaka, dodaj przyprawę do kurczaka, kefir i ketchup. Wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę do lodówki.
  • Krakersy rozkrusz przy pomocy wałka, tłuczka do mięsa lub w rozdrobnij w blenderze.
  • Mięso wyjmij z mieszanki kefirowo-ketchupowej, panieruj w krakersach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch mięsa posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
  • Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach


Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

czwartek, stycznia 23, 2020

Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy

Waniliowy sernik na herbatnikach z dodatkiem masy czekoladowej przygotowanej na bazie mleka w proszku to pyszne, ciekawe w smaku i niezbyt słodkie ciasto.
Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy




Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 120 g masła

Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40g)
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu lub aromatu waniliowego

Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na masę czekoladową:

  • 120 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku

Jak zrobić sernik waniliowo-czekoladowy?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj proszek budyniowy. Krótko zmiksuj. Dodaj śmietankę i ekstrakt lub aromat waniliowy, zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj twaróg - stopniowo, łyżka po łyżce.
  • Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Przygotowaną masę serową wyłóż na spód herbatników, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu pozostaw sernik do ostygnięcia.
  • Przygotuj masę czekoladową. W rondelku rozpuść masło z mlekiem, cukrem i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze ze sobą połączą, zdejmij rondelek z ognia i cały czas energicznie mieszając, stopniowo dodawaj mleko w proszku. Ciepłą masę czekoladową wyłóż na ostudzony sernik i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  • Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!
Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy


Inspiracja: sio-smutki.blogspot.com

środa, stycznia 22, 2020

Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny

Placki z kaszy manny są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego naprawdę pyszne! Doskonale smakują na ciepło i na zimno, zarówno oprószone cukrem pudrem, jak i podane z dżemem czy konfiturą. :)
Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny






Placuszki z kaszy manny - składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić placuszki z kaszy manny?

  • Do miski wsyp kaszę mannę, zalej mlekiem i odstaw na bok na 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu jajka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj kaszę z mlekiem i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki możesz posypać cukrem pudrem.
    Placuszki z kaszy manny

    Placuszki z kaszy manny

    Placuszki z kaszy manny


wtorek, stycznia 21, 2020

Sernik straciatella (bez pieczenia)

Sernik straciatella (bez pieczenia)

Pyszny sernik na zimno z dodatkiem śmietany kremówki, jogurtu naturalnego, czekolady mlecznej i gorzkiej to pyszne ciasto, któremu trudno się oprzeć.
Sernik straciatella (bez pieczenia)

Sernik straciatella (bez pieczenia)





Sernik straciatella na zimno - składniki na spód:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 120 g masła

Sernik straciatella (bez pieczenia) - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady do oprószenia sernika

Jak zrobić sernik na zimno straciatella?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • Do osobnego naczynia dodaj ser, cukier i jogurt. Zmiksuj. Dodaj ubitą śmietanę, krótko zmiksuj.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej, wymieszaj, a następnie wlej do masy.
  • Czekolady zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do masy serowej. Wymieszaj.
  • Masę sernikową wylej na herbatnikowy spód. Wierzch ciasta możesz dodatkowo oprószyć startą czekoladą. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik straciatella (bez pieczenia)

Sernik straciatella (bez pieczenia)

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger