czwartek, 16 stycznia 2020

Bułki dyniowe

Wspaniale pachnące, mięciutkie bułki pszenne z dodatkiem puree z dyni. Pycha!
Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe



Bułki dyniowe - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drożdży
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 g puree z dyni
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo: 1 jajko + garść pestek dyni

Jak zrobić bułki dyniowe?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, puree z dyni, masło i sól. Zagnieć miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Podziel je na 8 równych części. Każdą cześć uformuj na kształt kuli i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem i posyp pestkami dyni.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Bułki dyniowe


Bułki dyniowe


Bułki dyniowe

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz