Orzeźwiające, niezbyt słodkie, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu przełożonego pysznym, budyniowym kremem cytrynowo-ananasowym.
Ciasto cytrynowo-ananasowe - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru
- dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta
Ciasto cytrynowo-ananasowe - składniki na krem cytrynowo-ananasowy:
- 2 puszki ananasów
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
- 2 galaretki cytrynowe
Jak zrobić ciasto cytrynowo-ananasowe?
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto wylej do formy o wymiarach 20 x 30 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
- Jeden z blatów biszkoptu włóż z powrotem do formy. Nasącz go mieszanką wody, soku z cytryny i cukru pudru.
- Przygotuj krem. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój go w kostkę. Sok ananasowy z dwóch puszek przelej do garnka. Do soku dodaj tyle mleka, by łącznie było 3 szklanki płynu. Dodaj również masło. Zagotuj.
- W dodatkowo 0,5 szklanki mleka rozmieszaj budynie śmietankowe. Mieszankę wlej do gotującego się soku z mlekiem i masłem. Gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Budyń zdejmij z ognia, dodaj galaretki (proszek), dokładnie wymieszaj. Do gorącego kremu dodaj pokrojonego ananasa, wymieszaj. Ciepły krem wylej na nasączony blat biszkoptu znajdujący się w formie. Przykryj drugim blatem. Nasącz drugi blat biszkoptu mieszanką soku z cytryny, wody i cukru pudru.
- Ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz