wtorek, 14 stycznia 2020

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Orzeźwiające, niezbyt słodkie, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu przełożonego pysznym, budyniowym kremem cytrynowo-ananasowym. 
Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe




Ciasto cytrynowo-ananasowe - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta

Ciasto cytrynowo-ananasowe - składniki na krem cytrynowo-ananasowy:

  • 2 puszki ananasów
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 2 galaretki cytrynowe

Jak zrobić ciasto cytrynowo-ananasowe?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto wylej do formy o wymiarach 20 x 30 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty. 
  • Jeden z blatów biszkoptu włóż z powrotem do formy. Nasącz go mieszanką wody, soku z cytryny i cukru pudru.
  • Przygotuj krem. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój go w kostkę. Sok ananasowy z dwóch puszek przelej do garnka. Do soku dodaj tyle mleka, by łącznie było 3 szklanki płynu. Dodaj również masło. Zagotuj.
  • W dodatkowo 0,5 szklanki mleka rozmieszaj budynie śmietankowe. Mieszankę wlej do gotującego się soku z mlekiem i masłem. Gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Budyń zdejmij z ognia, dodaj galaretki (proszek), dokładnie wymieszaj. Do gorącego kremu dodaj pokrojonego ananasa, wymieszaj. Ciepły krem wylej na nasączony blat biszkoptu znajdujący się w formie. Przykryj drugim blatem. Nasącz drugi blat biszkoptu mieszanką soku z cytryny, wody i cukru pudru.
  • Ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz