sobota, stycznia 25, 2020

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Pyszne ciasto bez pieczenia składające się z warstwy jabłkowej, budyniu kajmakowego i polewy kajmakowej z orzechami włoskimi.
Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Ciasto jabłkowe bez pieczenia - składniki na warstwę jabłkową:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 galaretka cytrynowa

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym - składniki na budyń kajmakowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 230 g masy kajmakowej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (proszek: 1 x 40 g)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto jabłkowe z orzechami (bez pieczenia) - pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników kakaowych
  • 230 g masy kajmakowej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich 

Jak zrobić ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami?

  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. 
  • Pokrojone jabłka przełóż na patelnię lub do garnka i smaż na niewielkiej mocy palnika. Kiedy jabłka staną się miękkie i zaczną się rozpadać dodaj wodę. Całość zagotuj. Jabłka zdejmij z ognia, dodaj galaretkę i mieszaj do czasu, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Jabłka pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw je do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż lekko tężejące jabłka, wyrównaj. Na jabłkach ułóż kolejną warstwę herbatników. Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj budyń kajmakowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
  • Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier i masę kajmakową. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Kiedy mleko z cukrem i kajmakiem zacznie wrzeć wlej rozmieszany budyń. Cały czas mieszając, gotuj całość przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego, kremowego budyniu. Budyń zdejmij z ognia.
  • Napęczniałą żelatynę krótko podgrzej i dodaj do budyniu, wymieszaj. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując schłodzony budyń kajmakowy dodawaj partiami ubitą kremówkę. 
  • Krem budyniowy wyłóż na ciasto, ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Herbatniki posmaruj masą kajmakową (możesz ją lekko podgrzać, wówczas będzie się lepiej rozsmarowywała) i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)


Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

2 komentarze:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger