Pyszne, choć niezbyt słodkie ciasto z jabłkami składające się z kruchego ciasta, warstwy jabłek, kremu orzechowego przygotowanego na bazie orzechów włoskich i polewy czekoladowej.
Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym - składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 60 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jabłkowe z orzechami - składniki na warstwę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 0,5 szklanki cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
Szarlotka z kremem orzechowym - składniki na warstwę orzechową:
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki mleka
- 150 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
Ciasto jabłkowe z orzechami - składniki na polewę:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 40 g mlecznego czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mleka
Jak zrobić ciasto jabłkowe z kremem orzechowym?
- Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj jajko, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wstaw na około 1 godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarach 25 x 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do rondelka i duś przez około 10-15 minut - do miękkości. Dodaj cukier, wymieszaj. Zestaw z kuchenki, wsyp galaretki i mieszaj do momentu rozpuszczenia się galaretek. Masę jabłkową pozostaw do ostudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż ją na ciasto.
- Przygotuj masę orzechową. Orzechy zalej wrzącym mlekiem, odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem, stopniowo, cały czas miksując, dodawaj ostudzone orzechy z mlekiem. Masę orzechową wyłóż na całkowicie zastygniętą warstwę jabłkową.
- Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść obydwie czekolady, masło i mleko. Dokładnie wymieszaj, udekoruj wierzch ciasta.
jakie pyszności!
OdpowiedzUsuń