Pyszne, choć niezbyt słodkie ciasto z jabłkami składające się z kruchego ciasta, warstwy jabłek, kremu orzechowego przygotowanego na bazie orzechów włoskich i polewy czekoladowej.
Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym - składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
60 g masła
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
1/3 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jabłkowe z orzechami - składniki na warstwę jabłkową:
1,5 kg jabłek
0,5 szklanki cukru
2 galaretki pomarańczowe
Szarlotka z kremem orzechowym - składniki na warstwę orzechową:
150 g mielonych orzechów włoskich
0,5 szklanki mleka
150 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru pudru
Ciasto jabłkowe z orzechami - składniki na polewę:
40 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznego czekolady
1 łyżeczka masła
2 łyżki mleka
Jak zrobić ciasto jabłkowe z kremem orzechowym?
Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj jajko, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wstaw na około 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarach 25 x 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do rondelka i duś przez około 10-15 minut - do miękkości. Dodaj cukier, wymieszaj. Zestaw z kuchenki, wsyp galaretki i mieszaj do momentu rozpuszczenia się galaretek. Masę jabłkową pozostaw do ostudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż ją na ciasto.
Przygotuj masę orzechową. Orzechy zalej wrzącym mlekiem, odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem, stopniowo, cały czas miksując, dodawaj ostudzone orzechy z mlekiem. Masę orzechową wyłóż na całkowicie zastygniętą warstwę jabłkową.
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść obydwie czekolady, masło i mleko. Dokładnie wymieszaj, udekoruj wierzch ciasta.
jakie pyszności!
OdpowiedzUsuń