Z okazji pierwszych urodzin bloga przygotowałam przepyszne, kremowe ciasto bez pieczenia inspirowane znanym i lubianym batonikiem Kinder Bueno. Ciasto z składa się z dwóch warstw: budyniowej z orzechami laskowymi i czekoladowej z dodatkiem mleka w proszku. Pycha!
Ciasto Kinder Bueno - składniki na masę budyniową z orzechami:
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego (około 32 g)
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
- 200 g miękkiego masła
- 100 g orzechów laskowych
Ciasto Kinder Bueno - składniki na masę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka w proszku
Ciasto Kinder Bueno - pozostałe składniki:
- około 400 g herbatników
- około 6 łyżek kremu czekoladowego (użyłam Nutelli)
- 30 g orzechów laskowych
Jak zrobić ciasto Kinder Bueno?
- W pierwszej kolejności upraż orzechy laskowe. Orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 8-10 minut, aż skórka orzechów stanie się ciemniejsza i popęka. Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Odstaw orzechy, by wystygły. Następnie przesyp orzechy do ściereczki, skręć ją u góry i mocno pocieraj. Dzięki temu skórka z łatwością zejdzie z orzechów. Orzechy drobno posiekaj, najlepiej przy pomocy blendera.
- Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 800 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 200 ml mleka dodaj proszek budyniowy, jajka, żółtka i mąkę pszenną. Zmiksuj. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Herbatniki wyłóż na dnie formy do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Herbatniki posmaruj cienką warstwą kremu czekoladowego. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Przygotuj masę czekoladową. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka. Odstaw do ostudzenia. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. W osobnej misce zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj ostudzoną czekoladę i mleko w proszku.
- Do ubitego serka mascarpone dodaj ubitą śmietanę, wymieszaj łyżką.
- Na herbatniki wyłóż masę czekoladową. Na masie czekoladowej ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując dodawaj do masła, łyżka po łyżce, wystudzony budyń. Na samym końcu dodaj 100 g posiekanych orzechów laskowych. Wymieszaj.
- Na herbatniki wyłóż masę budyniową z orzechami. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Wierzch ciasta posmaruj cienką warstwą Nutelli i oprósz pozostałymi, posiekanymi orzechami laskowymi.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Źródło przepisu: poprostupycha.pl
Na jaki wymiar blaszki tez przepis ? :)
OdpowiedzUsuńForma o wymiarach 20 x 30 cm - wszystko napisane jest w treści przepisu. :)
UsuńMleko w proszku można czymś zastąpić?🤔
OdpowiedzUsuńHmm, teoretycznie można całkowicie zrezygnować z mleka w proszku i zamiast niego dodać około 3 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w gorącej wodzie, ale wtedy krem będzie zupełnie inaczej smakował. Mleko w proszku nadaje jednak charakterystyczny smak.
UsuńCzekolada ma być płynna? Czekoladę i mleko w proszku dodać do mascarpone czy ubitej kremowki?
OdpowiedzUsuńTak, czekolada ma być przestudzona, ale płynna. Do ubitej kremówki dodajemy czekoladę i mleko w proszku. Następnie kremówkę wymieszaną z czekoladą i mlekiem w proszku dodajemy do mascarpone. :)
UsuńDziękuję :)
Usuń