Kryształek to proste w przygotowaniu, choć wymagające odrobinę cierpliwości ciasto składające się z puszystego biszkoptu i kremu śmietanowego mascarpone i kolorowymi galaretkami. Doskonale smakuje i świetnie wygląda. :)
Ciasto Kryształek - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
Galaretkowiec - składniki na krem śmietanowy z mascarpone i galaretkami:
- 800 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 5 galaretek o różnych smakach
- 5 x 250 ml gorącej wody
Jak zrobić ciasto Kryształek?
- Każdą galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody, najlepiej w głębokim talerzu, wówczas będzie łatwiej je pokroić na kostki. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
- Jedną część włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Powoli wlej żelatynę, zmiksuj. Ubitą śmietanę z żelatyną dodaj do mascarpone z cukrem pudrem, krótko zmiksuj.
- Stężałe galaretki pokrój na kawałki. Dodaj do kremu śmietanowego z mascarpone. Wymieszaj.
- Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim kawałkiem biszkoptu, lekko nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Przed podaniem wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz