Kryształek to proste w przygotowaniu, choć wymagające odrobinę cierpliwości ciasto składające się z puszystego biszkoptu i kremu śmietanowego mascarpone i kolorowymi galaretkami. Doskonale smakuje i świetnie wygląda. :)
Ciasto Kryształek - składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
Galaretkowiec - składniki na krem śmietanowy z mascarpone i galaretkami:
800 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
5 galaretek o różnych smakach
5 x 250 ml gorącej wody
Jak zrobić ciasto Kryształek?
Każdą galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody, najlepiej w głębokim talerzu, wówczas będzie łatwiej je pokroić na kostki. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
Jedną część włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Powoli wlej żelatynę, zmiksuj. Ubitą śmietanę z żelatyną dodaj do mascarpone z cukrem pudrem, krótko zmiksuj.
Stężałe galaretki pokrój na kawałki. Dodaj do kremu śmietanowego z mascarpone. Wymieszaj.
Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim kawałkiem biszkoptu, lekko nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Przed podaniem wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz