niedziela, 19 stycznia 2020

Ciasto Milky Way

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, mlecznego kremu i polewy czekoladowej.
Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way





Ciasto Milky Way - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Ciasto Milky Way - składniki na masę:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku

Ciasto Milky Way - składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao

Jak zrobić ciasto Milky Way?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.
  • Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj. 
  • Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż mleczny krem i przykryj drugim blatem ciasta.
  • Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, mleko, cukier i kakao. Wymieszaj, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Ciasto polej polewą.
  • Ciasto Milky Way wstaw na kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, dlatego na 30 minut przed podaniem warto wyjąć je z lodówki.
Smacznego!
Ciasto Milky Way


Ciasto Milky Way

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz