Pyszny i sycący gulasz ze schabu i karkówki z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki. :)
Gulasz wieprzowy z warzywami - składniki:
- 750 g schabu
- 750 g karkówki
- 3 cebule
- 4 marchewki
- 1,5 szklanki wody lub bulionu
- 3 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- 50 g masła
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe
- dodatkowo: mąka do oprószenia mięsa i olej do smażenia
Jak zrobić gulasz wieprzowy z warzywami?
- Mięso oczyść i pokrój w dość grubą kostkę. Oprósz solą, pieprzem i mąką.
- Cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę, a marchewkę w plasterki.
- Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż na dość dużej mocy palnika, do lekkiego zarumienienia.
- Dodaj cebule, marchewki i liście laurowe, smaż przez około 5 minut. Dodaj wodę lub bulion i duś pod przykryciem przez około 45 minut.
- Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i paprykę. Dopraw gulasz słodką papryką, solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś jeszcze przez około 20 minut - do całkowitej miękkości mięsa.
- Pod koniec gotowania dodaj masło, wymieszaj.
bardzo lubię domowy gulasz :)
OdpowiedzUsuń