Pyszny i sycący gulasz ze schabu i karkówki z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki. :)
Gulasz wieprzowy z warzywami - składniki:
750 g schabu
750 g karkówki
3 cebule
4 marchewki
1,5 szklanki wody lub bulionu
3 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
50 g masła
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe
dodatkowo: mąka do oprószenia mięsa i olej do smażenia
Jak zrobić gulasz wieprzowy z warzywami?
Mięso oczyść i pokrój w dość grubą kostkę. Oprósz solą, pieprzem i mąką.
Cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę, a marchewkę w plasterki.
Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż na dość dużej mocy palnika, do lekkiego zarumienienia.
Dodaj cebule, marchewki i liście laurowe, smaż przez około 5 minut. Dodaj wodę lub bulion i duś pod przykryciem przez około 45 minut.
Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i paprykę. Dopraw gulasz słodką papryką, solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś jeszcze przez około 20 minut - do całkowitej miękkości mięsa.
bardzo lubię domowy gulasz :)
OdpowiedzUsuń