środa, 15 stycznia 2020

Gulasz wieprzowy z warzywami

Pyszny i sycący gulasz ze schabu i karkówki z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki. :)

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami







Gulasz wieprzowy z warzywami - składniki:

  • 750 g schabu
  • 750 g karkówki
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu
  • 3 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe
  • dodatkowo: mąka do oprószenia mięsa i olej do smażenia

Jak zrobić gulasz wieprzowy z warzywami?

  • Mięso oczyść i pokrój w dość grubą kostkę. Oprósz solą, pieprzem i mąką. 
  • Cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę, a marchewkę w plasterki. 
  • Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż na dość dużej mocy palnika, do lekkiego zarumienienia.
  • Dodaj cebule, marchewki i liście laurowe, smaż przez około 5 minut. Dodaj wodę lub bulion i duś pod przykryciem przez około 45 minut. 
  • Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i paprykę. Dopraw gulasz słodką papryką, solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś jeszcze przez około 20 minut - do całkowitej miękkości mięsa.
  • Pod koniec gotowania dodaj masło, wymieszaj. 
Smacznego!
Gulasz wieprzowy z warzywami


Gulasz wieprzowy z warzywami


Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

1 komentarz: