Szybkie i proste w przygotowaniu, pieczone kąski z kurczaka marynowane w kefirze oraz ketchupie i panierowane w krakersach.
Piersi z kurczaka w kefirze i krakersach - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 250 ml kefiru
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
- około 200 g krakersów
- dodatkowo: olej do posmarowania mięsa
Jak zrobić kąski z kurczaka w kefirze i krakersach?
- Filety oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do miski dodaj pokrojonego kurczaka, dodaj przyprawę do kurczaka, kefir i ketchup. Wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę do lodówki.
- Krakersy rozkrusz przy pomocy wałka, tłuczka do mięsa lub w rozdrobnij w blenderze.
- Mięso wyjmij z mieszanki kefirowo-ketchupowej, panieruj w krakersach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch mięsa posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
- Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
uwielbiam takiego kurczaka!
OdpowiedzUsuń