(Przenieś do…)
Strona główna
Obiady
Ciasta
Małe słodkości
Sałatki
Pieczywo
Dodatki do pieczywa
Dodatki do obiadu
Współpraca
▼
Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach
Szybkie i proste w przygotowaniu, pieczone kąski z kurczaka marynowane w kefirze oraz ketchupie i panierowane w krakersach.
Piersi z kurczaka w kefirze i krakersach - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
250 ml kefiru
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
około 200 g krakersów
dodatkowo: olej do posmarowania mięsa
Jak zrobić kąski z kurczaka w kefirze i krakersach?
Filety oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Do miski dodaj pokrojonego kurczaka, dodaj przyprawę do kurczaka, kefir i ketchup. Wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę do lodówki.
Krakersy rozkrusz przy pomocy wałka , tłuczka do mięsa lub w rozdrobnij w blenderze .
Mięso wyjmij z mieszanki kefirowo-ketchupowej, panieruj w krakersach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch mięsa posmaruj olejem przy pomocy pędzelka .
Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
uwielbiam takiego kurczaka!
OdpowiedzUsuń