piątek, 24 stycznia 2020

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Szybkie i proste w przygotowaniu, pieczone kąski z kurczaka marynowane w kefirze oraz ketchupie i panierowane w krakersach.
Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach






Piersi z kurczaka w kefirze i krakersach - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 250 ml kefiru
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • około 200 g krakersów
  • dodatkowo: olej do posmarowania mięsa


Jak zrobić kąski z kurczaka w kefirze i krakersach?

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Do miski dodaj pokrojonego kurczaka, dodaj przyprawę do kurczaka, kefir i ketchup. Wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę do lodówki.
  • Krakersy rozkrusz przy pomocy wałka, tłuczka do mięsa lub w rozdrobnij w blenderze.
  • Mięso wyjmij z mieszanki kefirowo-ketchupowej, panieruj w krakersach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch mięsa posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
  • Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach


Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

1 komentarz: