Kluski ruskie są proste i szybkie w przygotowaniu, i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych pierogów ruskich. To również świetny (i smaczny:)) sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków.
Kluski ruskie - składniki:
750 g ziemniaków
250 g sera białego tłustego lub półtłustego
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki
przyprawy: sól i pieprz
około 3 łyżki oleju
Jak zrobić kluski ruskie?
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj rozgnieciony ser, jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć ciasto.
Z ciasta formuj kluski wielkości orzecha włoskiego.
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i olejem. Na wrzątek wrzucaj po kilka klusek i gotuj około 3 minut, licząc od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.
Wygląda smacznie! JUż wiem co będzie jutro na obiad ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwidziałam ten przepis w telewizji, muszą smakować super!
OdpowiedzUsuńSą świetne, polecam. :)
Usuń