wtorek, 28 stycznia 2020

Kluski ruskie

Kluski ruskie są proste i szybkie w przygotowaniu, i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych pierogów ruskich. To również świetny (i smaczny:)) sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków.





Kluski ruskie - składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • około 3 łyżki oleju


Jak zrobić kluski ruskie?

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj rozgnieciony ser, jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć ciasto.
  • Z ciasta formuj kluski wielkości orzecha włoskiego.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i olejem. Na wrzątek wrzucaj po kilka klusek i gotuj około 3 minut, licząc od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.
Smacznego!
Kluski ruskie

Kluski ruskie

3 komentarze:

  1. Wygląda smacznie! JUż wiem co będzie jutro na obiad ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam ten przepis w telewizji, muszą smakować super!

    OdpowiedzUsuń