Kostka brzoskwiniowa to przepyszne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto składające się z kilku warstw: masy budyniowej, warstwy brzoskwiniowej, kremu śmietanowo-jogurtowego i chrupiącej, kokosowej pianki budyniowej. Kostka brzoskwiniowa wymaga odrobinę pracy i wolnego czasu, ale efekt końcowy jest naprawdę tego wart. Gwarantuję, że smakiem i wyglądem tego ciasta zaskoczycie każdego. Bardzo polecam!
Kostka brzoskwiniowa - składniki na kokosową piankę budyniową:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
- 0,5 szklanki oleju
- 200 g wiórków kokosowych
Kostka brzoskwiniowa - składniki na warstwę brzoskwiniową:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 600 ml gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń
Kostka brzoskwiniowa - składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy (proszek: 1 x 40 g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kostka brzoskwiniowa - składniki na krem śmietanowo-jogurtowy:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Kostka brzoskwiniowa - pozostałe składniki:
- kilkanaście sztuk herbatników
- kilkanaście sztuk podłużnych biszkoptów
Jak zrobić kostkę brzoskwiniową?
- W pierwszej kolejności przygotuj kokosową piankę budyniową. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier waniliowy i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodaj przesiany proszek budyniowy i olej.
- Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy posyp połową wiórek kokosowych. Wyłóż budyniową piankę. Jej wierzch oprósz pozostałymi wiórkami.
- Budyniową piankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Budyniową piankę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostaw piankę do całkowitego ostudzenia, a następnie wyjmij z formy.
- Herbatniki wyłóż na dnie formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
- Galaretki zalej wrzątkiem i pozostaw do ostudzenia, następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
- Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- Przygotuj krem budyniowy. W 400 ml mleka rozpuść masło, cukier i cukier waniliowy. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Gorący budyń wylej na herbatniki, przestudź, a następnie wstaw formę do lodówki, by masa całkowicie zastygła.
- Pokrojone brzoskwinie ułóż na kremie budyniowym, zalej tężejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
- W międzyczasie przygotuj krem śmietanowo-jogurtowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj jogurt i przesiany cukier puder. Wolnym strumieniem, cały czas miksując, wlej żelatynę.
- 3/4 kremu śmietanowo-jogurtowego wyłóż na masę brzoskwiniową. Na kremie ułóż biszkopty, lekko dociśnij i wyłóż pozostałą część kremu.
- Kokosową piankę budyniową oderwij od papieru do pieczenia i ułóż na wierzchu ciasta.
- Gotową kostkę brzoskwiniową wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Źródło przepisu: ilovebake.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz