wtorek, 7 stycznia 2020

Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki

Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z dodatkiem koperku i natki pietruszki.
Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki

Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki



Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki - składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki?

  • Ziemniaki ugnieć z masłem i śmietaną. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, koperek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki

Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki

2 komentarze: