Makaron z dodatkiem salami i papryki w sosie pomidorowym to prosta i ekspresowa w przygotowaniu potrawa.
Makaron z salami w sosie pomidorowym - składniki:
- 500 g ulubionego makaronu
- 400 g salami w plastrach
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 pęczek szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić makaron z salami w sosie pomidorowym?
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Salami i paprykę pokrój w kostkę, natomiast cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 3 minuty. Dodaj paprykę. Smaż kolejne 5 minut. Dodaj salami, wymieszaj i smaż przez 5 minut.
- Na patelnię dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, i duś jeszcze przez około 6-7 minut. Na sam koniec dodaj do sosu posiekany szczypiorek.
- Na talerze wyłóż makaron i przygotowany sos pomidorowy z papryką i salami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz