poniedziałek, 13 stycznia 2020

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka pieczone w piekarniku w panierce z orzechów ziemnych, laskowych i migdałów z dodatkiem miodu i musztardy to świetny pomysł na pyszny obiad. Dzięki połączeniu orzechów z musztardą i miodem piersi zyskują nowy, ciekawy smak. No i ten aromat unoszący się w trakcie pieczenia... Polecam wypróbować. :)
Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach





Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 0,5 szklanki orzeszków ziemnych (użyłam niesolonych)
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 5 łyżek średnio ostrej musztardy 
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • przyprawy: sól, ulubiona przyprawa do kurczaka 

Jak zrobić piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach?

  • Filety oczyść, osusz, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz z dwóch stron solą i ulubioną przyprawą do kurczaka. 
  • Orzechy ziemne, laskowe i migdały rozdrobnij w blenderze.
  • Do miseczki dodaj musztardę, miód i rozdrobnione orzeszki z migdałami. Wymieszaj. 
  • Pokrojone kawałki kurczaka panieruj w przygotowanej mieszance. 
  • Tak przygotowanie kawałki fileta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

2 komentarze: