Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem feta zapiekane w cieście francuskim to świetny pomysł na smaczny obiad i ciekawy sposób na przygotowanie kurczaka.
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego (około 270-300 g)
Jak zrobić piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim?
Przygotuj farsz szpinakowy. Na patelni roztop masło i zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szpinak. Całość smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj śmietanę, wymieszaj i smaż na najmniejszej mocy palnika przez około 3 minuty. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową.
Fetę pokrój na mniejsze kawałki.
Filety oczyść, osusz i przetnij wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Do kieszonek powkładaj szpinakowy farsz i pokrojoną fetę.
Ciasto francuskie rozwiń i podziel na dwie części. Z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku natnij ciasto w taki sposób, by powstały paski o szerokości około 1,5 cm. Środek ciasta pozostaw nienacięty (około 5 cm).
Piersi z kurczaka przełóż na ponacinane płaty ciasta francuskiego. Paseczki ciasta zawijaj do środka naprzemiennie po skosie - lewy, prawy, lewy, prawy itd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz