Placki z kaszy manny są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego naprawdę pyszne! Doskonale smakują na ciepło i na zimno, zarówno oprószone cukrem pudrem, jak i podane z dżemem czy konfiturą. :)
Placuszki z kaszy manny - składniki:
1,5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki mleka
2 jajka
2,5 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić placuszki z kaszy manny?
Do miski wsyp kaszę mannę, zalej mlekiem i odstaw na bok na 30 minut.
Po upływie powyższego czasu jajka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj kaszę z mlekiem i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Witam, użyłam błyskawicznej, ale normalna też może być. W przypadku użycia normalnej, być może trzeba będzie kilka minut dłużej poczekać, by kasza napęczniała.
takie placki są pyszne!
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie lub przekąskę. :)
UsuńWitam, a kasza manna błyskawiczna czy normalna?
OdpowiedzUsuńWitam, użyłam błyskawicznej, ale normalna też może być. W przypadku użycia normalnej, być może trzeba będzie kilka minut dłużej poczekać, by kasza napęczniała.
UsuńWitam ,kaszę zalać ciepłym mlekiem!??
OdpowiedzUsuńWitam, nie ma takiej konieczności. Ja zalałam mlekiem wyjętym prosto z lodówki.
UsuńWitam, czy mogę upiec bez oleju, na suchej patelni?
OdpowiedzUsuńPewnie, można spróbować. :) Ja jednak z obawy o przywieranie zawsze daję cieniutką warstwę oleju, smarując patelnię olejem przy pomocy pędzelka. :)
OdpowiedzUsuńCiasto mi wyszło rzadkie, ale placki się udały i są pyszne.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. :)
Usuń