środa, 22 stycznia 2020

Placuszki z kaszy manny

Placki z kaszy manny są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego naprawdę pyszne! Doskonale smakują na ciepło i na zimno, zarówno oprószone cukrem pudrem, jak i podane z dżemem czy konfiturą. :)
Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny






Placuszki z kaszy manny - składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić placuszki z kaszy manny?

  • Do miski wsyp kaszę mannę, zalej mlekiem i odstaw na bok na 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu jajka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj kaszę z mlekiem i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki możesz posypać cukrem pudrem.
    Placuszki z kaszy manny

    Placuszki z kaszy manny

    Placuszki z kaszy manny


10 komentarzy:

  1. Witam, a kasza manna błyskawiczna czy normalna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, użyłam błyskawicznej, ale normalna też może być. W przypadku użycia normalnej, być może trzeba będzie kilka minut dłużej poczekać, by kasza napęczniała.

      Usuń
  2. Witam ,kaszę zalać ciepłym mlekiem!??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie ma takiej konieczności. Ja zalałam mlekiem wyjętym prosto z lodówki.

      Usuń
  3. Witam, czy mogę upiec bez oleju, na suchej patelni?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie, można spróbować. :) Ja jednak z obawy o przywieranie zawsze daję cieniutką warstwę oleju, smarując patelnię olejem przy pomocy pędzelka. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto mi wyszło rzadkie, ale placki się udały i są pyszne.

    OdpowiedzUsuń