W pierwszej kolejności przygotuj pulpety. Do miski dodaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Wyrób mięsną masę. Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety.
W garnku zagotuj wodę (około 1 litra) ze szczyptą soli, liściem laurowym i zielem angielskim, włóż pulpety i gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
Gotowe pulpety odcedź i odstaw na bok. Odlej 0,5 litra wody pozostałej po gotowaniu pulpetów.
Cebulę i pieczarki drobno pokrój. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj pieczarki i marchewkę, smaż przez 10 minut. Na patelnię wlej odlane 0,5 litra wody. Całość duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
Do wysokiego naczynia dodaj mąkę, odrobinę zimnej wody, śmietanę i musztardę. Wymieszaj. Do mieszanki dodaj łyżkę gorącego sosu, ponownie wymieszaj. Zaprawioną mąkę ze śmietaną dodaj do sosu, wymieszaj. Gotuj przez 5 minut.
Do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Do sosu dodaj pulpety. Całość duś jeszcze przez około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz