Soczysty schab marynowany w dużej ilości aromatycznych przypraw, a następnie pieczony w rękawie to świetny pomysł na domową, pyszną wędlinę. :)
Schab pieczony w rękawie - składniki:
- 1,5 kg schabu
- 5 łyżek oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
Jak zrobić schab pieczony w rękawie?
- Ostrym nożem oczyść schab z nadmiaru białych błon.
- Do miseczki dodaj olej, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, słodką paprykę, majeranek, ostrą paprykę, pieprz czosnkowy, pieprz czarny i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Mięso natnij w kratkę i dokładnie, z każdej strony, natrzyj marynatą.
- Schab odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki przełóż schab do rękawa do pieczenia, pozostawiając dużo wolnego miejsca. Zamknij rękaw klamrami i podziurkuj widelcem folię, by pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia mięsa.
- Tak przygotowany schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć od góry rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Pysznie wygląda :).
OdpowiedzUsuń