Soczysty schab marynowany w dużej ilości aromatycznych przypraw, a następnie pieczony w rękawie to świetny pomysł na domową, pyszną wędlinę. :)
Schab pieczony w rękawie - składniki:
1,5 kg schabu
5 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki soli
Jak zrobić schab pieczony w rękawie?
Ostrym nożem oczyść schab z nadmiaru białych błon.
Do miseczki dodaj olej, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, słodką paprykę, majeranek, ostrą paprykę, pieprz czosnkowy, pieprz czarny i sól. Dokładnie wymieszaj.
Mięso natnij w kratkę i dokładnie, z każdej strony, natrzyj marynatą.
Schab odstaw do lodówki na 24 godziny.
Po wyjęciu z lodówki przełóż schab do rękawa do pieczenia, pozostawiając dużo wolnego miejsca. Zamknij rękaw klamrami i podziurkuj widelcem folię, by pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia mięsa.
Tak przygotowany schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć od góry rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Pysznie wygląda :).
OdpowiedzUsuń