poniedziałek, 6 stycznia 2020

Schab pieczony w rękawie

Soczysty schab marynowany w dużej ilości aromatycznych przypraw, a następnie pieczony w rękawie to świetny pomysł na domową, pyszną wędlinę. :)
Schab pieczony w rękawie





Schab pieczony w rękawie - składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 5 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli

Jak zrobić schab pieczony w rękawie?

  • Ostrym nożem oczyść schab z nadmiaru białych błon.
  • Do miseczki dodaj olej, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, słodką paprykę, majeranek, ostrą paprykę, pieprz czosnkowy, pieprz czarny i sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Mięso natnij w kratkę i dokładnie, z każdej strony, natrzyj marynatą.
  • Schab odstaw do lodówki na 24 godziny. 
  • Po wyjęciu z lodówki przełóż schab do rękawa do pieczenia, pozostawiając dużo wolnego miejsca. Zamknij rękaw klamrami i podziurkuj widelcem folię, by pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia mięsa.
  • Tak przygotowany schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć od góry rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.

Smacznego!
Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie

1 komentarz: